BrainMax Pure Med medovicový lesní, 475 g Lesní včelí med získaný z medovice stromů pocházející z CHKO Bílé Karpaty
Kód: 70108Související produkty
Detailní popis produktu
BrainMax Pure Med medovicový lesní, 475 g
Med vzniká z nektaru (sladké šťávy z květin) nebo z medovice, která se nachází na listech a jehličí stromů. Včely tyto látky sbírají a přenášejí do úlu, kde je ukládají do plástů. Vlivem tepla a proudění vzduchu dochází k pozvolnému odpaření přebytečné vody a vzniká hustý med. Ten slouží jako přirozená potrava pro včely během zimy. Během letní sezóny včely vytvářejí zásoby, aby zajistily přežití své kolonie. Med jim poskytuje energii potřebnou k udržení teploty uvnitř úlu – a tím i péči o včelí královnu.

Pár zajímavostí o medu
- Med byl používán už ve starověku – nejen k jídlu, ale i k balzamování.
- Včely musí pro 1 kg medu uletět až 150 000 km – to je jako by letěly 3–4× kolem Země!
- Tmavší medy mají výraznější chuť a vyšší obsah minerálů.
- Med přirozeně obsahuje stopová množství aminokyselin.
- Med může při vyšších teplotách (nad 45°C) ztratit část svých přirozených vlastností.
- Typickým znakem kvalitního medu je zcukernatění.
Med přirozeně obsahuje stopová množství enzymů a dalších přírodních látek, které jsou citlivé na teplo a světlo. Aby si zachoval svou strukturu, barvu a chuť, doporučuje se ho skladovat ve skleněné uzavíratelné nádobě, ideálně v temnu a při teplotě kolem 10 °C. Med má schopnost snadno přejímat okolní pachy, proto je důležité ho chránit před aromatickými surovinami nebo vlhkostí.
.jpg)
Populární recepty s medem
.png)
Propolisové bonbóny proti kašli
Složení:
-
1 sáček mátového čaje
- 1 sáček heřmánkového čaje
- 1/2 lžičky skořice
- 175 ml vroucí vody
- 255 g medu s propolisem
Postup:
Mátový a heřmánkový čaj nechte, společně se skořicí, 10 minut vyluhovat. Po uplynutí času vyjměte čajové sáčky a vzniklý roztok přelijte do menšího hrnce. Přidejte med a prohřívejte na mírném ohni, přiveďte k varu. Pokračujte ve vaření dokud směs nedosáhne 300 stupňů. Pro přesnost použijte cukrářský teploměr. Pokud teploměr nemáte, použijte tzv. metodu studené vody. Do misky se studenou vodou přidejte pár kostek ledu. Malou lžičku se směsí pomalu ponořte do studené vody. Pokud směs tvoří křehké nitě a lehce se zlomí, dosáhli jste správné teploty. Směs nechejte 5-10 minut vychladnout. Pomocí lžíce vytvářejte kolečka, která pokládejte na připravený pečící papír. Aby se bonbony nepřilepily, posypejte je škrobem či tapiokovou moukou.
.png)
Ovesná kaše s medovými švestkami
Složení:
- 155 g ovesných vloček
- 250 ml rostlinného mléka
- Špetka kardamomu
- 5 polévkových lžic medu
- 450 g švestek
Postup:
Do hrnce s lehce osolenou vodou vsypte vločky a vlijte rostlinné mléko. Za občasného míchání přiveďte k varu. Přidejte med, kardamom, dvě polévkové lžíce medu a vařte, dokud vločky nezměknou. Připravte si švestky. Do většího hrnce přidejte tři polévkové lžíce vody a tři polévkové lžíce medu. Prohřívejte na mírném ohni dokud švestky nezměknou a směs nedosáhne sirupové konzistence. Ihned podávejte.
.png)
Medovo mandlové cupcakes
Složení:
- 4 vajíčka
- 70 g medu
- 1/2 čajové lžičky vanilky
- 200 g mandlové mouky
- 1/3 lžičky sody
- 1 lžička citrónové šťávy
Postup:
Troubu předehřejte na 170°C. Vajíčka vyšlehejte do pěny a pomalu přidejte med a vanilku. Přidejte mandlovou mouku, sodu, lžičku citronové šťávy a pořádně promíchejte. Vzniklé těsto vlijte do připravené formy na muffiny a pečte 12-15 minut do zlatova.
Upozornění
Krystalizace je přirozená vlastnost kvalitního medu. Po krystalizování se z medu neztrácejí žádné látky. Do původního tekutého stavu lze med uvést pozvolným zahříváním ve vodní lázni s teplotou do 40C.
Složení
Med s propolisem.
Skladujte v suchu a tmě.
Balení
475 g
Doplňkové parametry
Kategorie: | Přírodní sladidla, dochucovadla |
---|---|
EAN: | 8594190027906 |
Forma: | Tekutá |
Typ: | Náhrada cukru |
Velikost balení: | 950 g |
Výrobce: | BrainMax Pure |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.